Artykuły

img Posmakuj w lubartowskim
07-09-2012, 12:48

Nasz powiat znany jest z dobrego smaku. Na tych, którzy chcieliby uraczyć podniebienie czymś wyjątkowym czekają pyszne, regionalne potrawy i przysmaki. Wiele z nich będą mogli Państwo skosztować na tegorocznych Dożynkach Powiatu Lubartowskiego w Sernikach.

Niedzielne smakowanie kuchni Powiatu Lubartowskiego wypadałoby zacząć od Sernika z Sernik. Gospodynie z gminy Serniki znane są z pysznych wypieków. Serniki pieczone w naszym powiecie są najlepszym dowodem na to, że ciasto może zaskakiwać smakiem i wyglądem. Wśród najbardziej uznanych w gminie królują: sernik z kulkami orzechowymi, mroźna babka z twarożku, torcik serowy, czy aksamitny sernik z jabłkami.
Który z nich jest najpyszniejszy będzie można przekonać się na Dożynkach Powiatowych w Sernikach. Natomiast przepisy dla tych z Państwa, którzy chcieliby sami upiec takie słodkości znajdują się na stronie Urzędu Gminy Serniki:
http://www.serniki.eurzad.eu/gmina-serniki---zyjemy-ze-smakiem-p-282.html
Na Liście Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego znalazły się pierogi nowodworskie. Pierogi kuszą zapachem, wyglądem i oczywiście smakiem. - Pierożki mają skórkę białą, gładką. Wewnątrz nadzienie białe z delikatnymi czerwonymi kropeczkami pochodzącymi od przypraw, z widocznymi ziarenkami brązowej kaszy, rodzynkami i drobinkami zielonej mięty. Smak typowy dla pierogów z serem i kaszą gryczaną - nadzienie lekko słone, od czasu do czasu osłodzone rodzynkiem. Wyczuwalny bardzo delikatnie smak cynamonu, imbiru i pachnącej mięty – taki opis pierogów możemy znaleźć na stronie www.lubelskie.pl.
W tym roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze został wpisany Makowiec lubartowski. Delikatne ciasto drożdżowe jest w nim tylko skromnym elementem, ponieważ makowiec lubartowski w 90% składa się z maku z dodatkiem bakalii. Ciasto to od lat wypieka się na szczególne okazje. Na stołach gospodyń z Powiatu Lubartowskiego Makowiec króluje w czasie świąt Bożego Narodzenia. - Historia Makowca lubartowskiego związana jest z okresem po II wojnie światowej, w którym to Lubartów przekształcił się w ośrodek życia gospodarczego, społecznego, kulturalnego i oświatowego. Powstały restauracje i cukiernie – czytamy na stronie Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Te i inne specjały będzie można skosztować już w niedzielę na Dożynkach Powiatu Lubartowskiego w Sernikach! Serdecznie zapraszamy nie tylko smakoszy, ale też wielbicieli dobrej zabawy!

Oprac. Anna Kołodyńska

Powrót